Prinses Elisabeth traint in legging van RectoVerso Sports.

Branding en webshop ontworpen door Bosh & Bordon.

Kroonprinses Elisabeth (18) gaat na de zomervakantie studeren aan de Koninklijke Militaire School in Brussel.

Het is het officiële begin van haar opleiding tot koningin, want in haar toekomstige rol wordt ze opperbevelhebber van het leger.

Elisabeth zou komende zaterdag met grote sier afzwaaien aan het Atlantic College in Wales, waar ze de laatste twee jaar van haar middelbare schoolopleiding heeft gevolgd. Maar de ceremonie waarop zij en haar medeleerlingen hun diploma in ontvangst zouden nemen, is afgelast vanwege het coronavirus.

Ze verliet half maart al haar internationale kostschool: de 350 internen uit 120 landen werden verplicht terug te keren naar hun thuisland. De dochter van koning Filip en koningin Mathilde volgt sindsdien afstandsonderwijs van bij haar thuis, het kasteel van Laken. Eindexamens moest ze niet afleggen, besliste de directie. Alle leerlingen worden beoordeeld op basis van hun eerdere resultaten.

Met haar internationaal baccalaureaat op zak kan Elisabeth genieten van drie maanden zomervakantie. Al zal ze zich de komende tijd vooral voorbereiden op haar universitaire toekomst: op 31 augustus begint ze aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel.

Weinig meisjes

De prinses staat in september voor haar militaire vuurdoop in kamp Elsenborn, bij Bütgenbach in Oost-België. Om die maand succesvol af te ronden, moet ze fysiek scherp staan. Ze is momenteel intensief aan het trainen, onder meer door veel te joggen. Later in het academiejaar zal ze verschillende andere kampen van twee tot vier weken volgen in Elsenborn en andere locaties. Ze zal daar bijvoorbeeld leren kaartlezen en omgaan met wapens.

De kans lijkt onbestaande dat Elisabeth ooit zal worden ingezet als militair, maar toch is haar opleiding zinvol, klinkt het in haar entourage. Kolonel Thierry Pirenne weet waarom. Hij is directeur van de basisvorming van de officieren in de KMS. ‘De prinses is voorbestemd om koningin te worden. In die functie zal ze opperbevelhebber van het leger zijn. De Koninklijke Militaire School wordt haar eerste kennismaking met Defensie en haar militairen, die hier worden opgeleid. In haar richting sociale en militaire wetenschappen krijgt ze ook een academische scholing, met vakken als psychologie, sociologie en geschiedenis die in haar latere functie nuttig kunnen zijn.’

Elisabeth zal deel uitmaken van een lichting van honderd studenten, onder wie slechts twintig meisjes. De ene helft is Nederlandstalig, de andere helft Franstalig. De dochter van Filip en Mathilde wordt ingeschreven als Nederlandstalige. Dat is altijd haar onderwijstaal geweest, in de kleuter-, lagere en middelbare school in Brussel, tot ze twee jaar geleden naar Wales vertrok. Frans is dan weer haar thuistaal, die ze spreekt met haar ouders, broers en zus.

Op internaat

Van het kasteel van Laken is het maar een kwartiertje rijden naar de KMS, maar Elisabeth is verplicht om op internaat te gaan. ‘De studenten melden zich hier op zondagavond aan en mogen pas vrijdagnamiddag naar huis terugkeren’, zegt kolonel Pirenne. ‘Het dagschema is nu eenmaal intens. Opstaan om klokslag 6 uur, elke ochtend de vlaggengroet, lessen van 7.45 tot 18 uur, soms ook briefings of verplichte studie. De studenten leven al als echte militairen, ook de hele tijd met elkaar, en ze bouwen discipline op.’

Prinses Elisabeth zal minstens één jaar aan de KMS studeren. Of ze langer blijft, dan wel overschakelt naar een ‘burgeruniversiteit’ in binnen- of buitenland, is nog niet bekend.

Bron: De Standaard