UI/UX for dummies

Als het gaat om de ontwikkeling van een website of webapplicatie, zijn er twee belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden: UI-design (User Interface Design) en UX-design (User Experience Design). Hoewel deze twee vaak worden gebruikt als synoniemen, benadrukken ze eigenlijk twee verschillende aspecten.

UI-design gaat over het uiterlijk van de website of webapplicatie. Het is het proces van het creëren van de visuele aspecten, zoals de layout, de kleuren, de typografie en de iconen. Het doel van UI-design is om de website of webapplicatie  aantrekkelijk te maken voor de gebruiker en om de navigatie eenvoudig te maken. De voornaamste focus bij UI-design is presentatie.

UX-design gaat over hoe een website of webapplicatie werkt. Het is het proces van het verbeteren van de gebruikerservaring van een website of webapplicatie door het optimaliseren van de interactie tussen de gebruiker en het product. Het doel van UX-design is om ervoor te zorgen dat een website of applicatie gemakkelijk te gebruiken is en aansluit bij de wensen van de gebruiker. De voornaamste focus bij UX is de overkoepelende (emotionele) ervaring van die interactie.

Het is belangrijk om te beseffen dat UI-design en UX-design nauw met elkaar zijn verbonden. Een goed UI-design kan een positieve bijdrage leveren aan de gebruikservaring, terwijl een slecht UX-design kan leiden tot een slechte indruk van het product, ondanks een mooi uiterlijk.

Een voorbeeld hiervan is een webshop waar de UI is ontworpen met een mooie lay-out en kleuren die aansluiten bij de huisstijl van het bedrijf. Maar als de gebruiker niet gemakkelijk kan vinden wat hij zoekt of als de bestelprocedure te ingewikkeld is, dan zal dit slecht zijn voor de gebruikservaring en onlosmakelijk verbonden zijn aan een slechtere conversieratio. Een goede UX designer kan zich dus empathisch verplaatsen in de buyer persona waarbij alles wordt ontworpen om zoveel (of alle) drempels weg te nemen bij de interactie.

Hieronder vind je een mooi voorbeeld van hoe een slecht UI-design ook de User Experience kan verslechteren en visa versa. Door alle knopen in dezelfde lay-out te gieten, gaat de hiërarchie verloren en is het voor de bezoeker minder overzichtelijk.

Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een slecht UX-design. Door de complexiteit van deze productpagina is het voor de bezoeker niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren. Dit kan ervoor zorgen dat de bezoeker afhaakt en uiteindelijk niet tot een aankoop overgaat. Jammer toch? 

Samenvattend, UI-design gaat over hoe een product eruit ziet en UX-design gaat over hoe een product werkt en de ervaring hiermee. Beide zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een product en moeten in balans zijn om een positieve gebruikerservaring te bieden. Investeren in beide aspecten is noodzakelijk voor een succesvol product.

Nood aan een nieuwe website of dient jouw website of webshop geoptimaliseerd te worden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!