Wat je niet leert tijdens je designopleiding.
Iedereen die start aan de opleiding “design” of “grafische vormgeving” begint met hoge verwachtingen. Je hebt een mooi beeld voor je: “jij met een jaloersmakend leven in de designerswereld.” De jaren tijdens de opleiding zijn super. Je krijgt er de kans om te groeien als ontwerper, kunstenaar of illustrator. Als student bereiden ze je voor op een toekomstige carrière door technische skills aan te leren en een portfolio uit te bouwen. Maar, jammer genoeg leer je er niet alles.
Hier zijn 3 dingen die je niet leert tijdens je designopleiding.
1. Omgaan met klanten
Het maakt niet uit waar in designerswereld je terecht komt, klanten zullen er altijd zijn. Creatief ontwerpen is een skill die je moet bezitten, maar… er moeten natuurlijk ook klanten zijn die nood hebben aan een creatief ontwerp. Tijdens de opleiding ervaar je jammer genoeg nooit hoe het is om te werken voor een “echte“ klant. Hoe handig zou het zijn als je een volledig project kon beheren op school? Van de klant zoeken tot prijsbepaling en tijdsbeheer. Dit zijn zaken waar je jammer genoeg weinig tot geen kennis over hebt als je net begint met je carrière.
Aan de start van je loopbaan begin je je pas af te vragen hoe andere ontwerpers aan een groot klantenbestand komen. Hoe kan je klanten identificeren en hoe connecteer je op een correcte manier met ze? Netwerken is enorm van belang, dit wordt heel snel duidelijk als je je in de professionele wereld bevindt.
Het is al even belangrijk om designs te creëren die functioneel en visueel aantrekkelijk zijn en tegelijkertijd voldoen aan de behoeften van de klant. Daarom is het cruciaal om te luisteren naar de klant zijn of haar problemen, vragen en behoeftes. Door helder te communiceren met elkaar ga je een gemakkelijke samenwerking aan. Doe je dit niet, komen er onverwachte valkuilen die zowel jij als de klant kunnen missen als kiespijn.
Leren omgaan met klanten is een vaardigheid die beter wordt met de tijd. Start daarom bij een mentor of bedrijf die alle soorten klanten behandelen.
2. Creatieve beperkingen
Als designer ben je nog steeds vrij om te ontwerpen wat je wilt, maar de vrijheid van op school is jammer genoeg verleden tijd. Het verschil zit hem in het feit dat leerkrachten op school zich aan bepaalde parameters moeten houden. Aan de hand van deze paramaters krijg je als student uiteindelijk een punt op je project of ontwerp. In de echte wereld komen projecten met beperkingen en zijn er altijd richtlijnen waar je je aan moet houden. Belangrijker nog: richtlijnen waar jij je als ontwerper aan moet houden bij het vertalen van de visie van de klant. Daarom moet je jezelf af vragen aan het begin van een nieuw project wat de doelstellingen zijn die behaald moeten worden.
Op school leren ze je niet om te ontwerpen op basis van de vraag van een commerciële klant. De opdrachten hebben vaak eerder een vage laisser-faire-attitude. De bedoeling hiervan is om gekneed te worden tot een student grafische vormgever. Terwijl in werkelijkheid je vaker dingen zal moeten ontwerpen met duidelijke doeleinden en beperkingen. Maar vergis je niet: werken binnen bepaalde regels kan je helpen om je creativiteit te gebruiken op een manier die je misschien zelf niet verwacht. Always challenge yourself, am I right?
3. Attitude is key
Ondanks wat leerkrachten en ouders altijd zeggen, een diploma zorgt niet altijd voor werk. Het is minstens even belangrijk om te bezitten over een spot-on persoonlijkheid. Zelfvertrouwen in combinatie met de correcte attitude kan je heel ver brengen.
Daarnaast staat passie voor het vak en veel goesting om bij te leren gelijk aan een vlekkeloos diploma. Probeer elk facet van creativiteit te verkennen waar je enthousiast over bent. Stop nooit met leren.
Maar vergeet niet dat een killer-portfolio je kan maken of kraken in de designerswereld. Ontwikkel daarom je eigen stijl die opvalt tussen duizenden andere afgestudeerden. Je moet beseffen dat je als student waarschijnlijk afstudeert met medestudenten die vrijwel identieke portfolio’s hebben.
Verder studeren en een diploma behalen is ongetwijfeld een grote stap in je leven. Als designer is het minstens even belangrijk om zo de software goed onder de knie te krijgen. Maar, als iemand die pas afgestudeerd is moet je beseffen dat een diploma niet altijd gelijk staat aan succes. Hard werken, creativiteit en vastberadenheid brengen je al een stap verder om het jaloersmakend leven binnen de designerswereld te leiden. Daarvoor begon je toch aan de opleiding in de eerste plaats, niet?